...

De kosten van de letseladvocaat

 

De kosten van de letselschade-advocaat

 

Als je met een belangenbehartiger in zee gaat, is het belangrijk dat je voorafgaand aan de werkzaamheden van je belangenbehartiger weet hoe het zit met de kosten. In de praktijk bestaat hierover veel onduidelijkheid. Als voorbeeld wordt er vaak gezegd dat een advocaat veel duurder is als een andere belangenbehartiger (zijnde een niet-advocaat). Dit is echter niet juist. Hoe zit het dan wel?

 

De kostenproblematiek heeft een vaste wettelijke basis. Artikel 6:96 BW bepaalt dat de redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid enerzijds en de redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte anderzijds voor vergoeding in aanmerking komen. Wat betekent dit nu in normaal Nederlands?

 

Dit betekent dat de kosten van een belangenbehartiger door de aansprakelijke partij moeten worden vergoed als de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval vaststaat. Het gaat hierbij om de vraag wat er nu feitelijk is gebeurd. Wie was er aansprakelijk voor het ontstaan van het verkeersongeval, het bedrijfsongeval of de medische fout?

 

Als de aansprakelijkheid duidelijk is, worden de kosten van de belangenbehartiger onderdeel van de schade. Slechts de redelijke kosten komen voor vergoeding in aanmerking. De kosten zijn qua omvang redelijk te noemen als er een redelijke verhouding bestaat met de omvang van de schadevergoeding van de klant.

 

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan de werkzaamheden financiële afspraken vastlegt met je belangenbehartiger. Dit gebeurt vaak in een overeenkomst van opdracht. Op deze manier kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 

Tot slot is het belangrijk dat u weet dat er belangenbehartigers zijn (vaak niet-advocaten) die allerlei kostenafspraken maken met verzekeraars in Nederland. Voor advocaten zijn dergelijke constructies verboden, omdat je als advocaat onafhankelijk moet kunnen werken.

 

Als u wilt weten of uw belangenbehartiger dit ook doet, kunt u kijken op de volgende websites:

 

http://stichtingpiv.nl/regelingen/convenanten-bgk/

 

Als u vragen heeft over de inhoud van de overeenkomst van opdracht die u moet ondertekenen,  kunt u ons bellen. Wij zullen u dan vrijblijvend te woord staan en een oplossing voor u proberen te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klanten Vertellen

Contactgegegevens

Hengelosestraat - 559
7521 AG Enschede
Tel. +31(053) - 431 3772
Fax. +31(053) - 432 0490
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.