...

Dubbel vangen

De Rechtbank Noord-Holland heeft recent geoordeeld dat ‘dubbel vangen’ door de belangenbehartiger mr. Claim onzedelijk is. 

ls u slachtoffer bent van een ongeval is het voor u vaak niet duidelijk wie u het beste bij kan staan voor het verhaal van uw schade op de verzekeraar. Waar moet u op letten?

Letselschadespecialist

Het beroep van letselschadespecialist is niet beschermd. het is een cowboywereld wat dat betreft.

Op het internet bieden zich veel bureaus aan. Het is voor de leek vaak ondoenlijk om een keuze te maken, mede gelet op de rooskleurige vooruitzichten die de letselschadespecialisten vaak in het verschiet stellen.

Een ieder kan zich letselschadespecialist of letselschade- expert noemen. Mogelijk hebben deze ‘experts’ zelfs geen specifieke juridische kennis om de letselschade voor u te verhalen. Toch kunnen zij zich als specialist op het internet profileren. Het beroep letselschadespecialist of letselschade- expert is niet beschermd. U bent gewaarschuwd.

Advocaat of letselschadespecialist?

Het beroep van een letselschadespecialist is vrij en onbeschermd is zijn letselschadespecialisten ook niet, zoals advocaten, gebonden aan het advocaten tuchtrecht. Om de kwaliteit toch enigszins te kunnen waarborgen bestaat er een specialistenvereniging LSA (zie www.lsa.nl) die sinds 1990 functioneert en die gespecialiseerde advocaten opleidt en hun kennis onderhoudt. LSA advocaten zijn wel beschermd en controleerbaar op hun handelen door de LSA zelf maar tevens door de tuchtrechter.

Gewone advocaten die geen cursussen op het gebied van letselschade hebben doorlopen zijn doorgaans onvoldoende uitgerust om dit soort zaken goed te doen. Er bestaat dan een hoog afbraakrisico en teleurstellingen zijn niet van de lucht. Helaas neemt ons kantoor vaker half verpeste zaken over van andere advocaten en wordt alsnog getracht te schade te minimaliseren en wordt gezorgd dat U toch 100% schade geregeld krijgt.

De gespecialiseerde advocaten zijn te vinden op de website van de LSA [Vereniging van Letsel Schade Advocaten]. De titel van LSA Letselschade Advocaat is wel beschermd. De vereniging LSA kent strenge kwaliteitseisen.

De LSA Letselschade Advocaat, anders dan  de letselschadespecialist,

  • heeft een beroepsgeheim
  • is verplicht is een derdengeldrekening aan te houden, waarmee gegarandeerd wordt dat voor de cliënt ontvangen gelden niet gebruikt worden voor de bedrijfsvoering van de advocaat
  • is gebonden aan de strenge gedragsregels voor advocaten en onderworpen aan het advocaten tuchtrecht van de Orde van Advocaten maar ook van de specialisatie vereniging

Daarnaast mogen [in zaken met een belang van meer dan € 25.000,00] alleen advocaten procederen bij Rechtbanken en Gerechtshoven en de Hoge Raad. Een letselschadespecialist zal het dossier dan weer moeten overdragen.

Ook kan een advocaat, i.t.t. tot een letselschadespecialist, gesubsidieerde rechtsbijstand voor zijn cliënt aanvragen bij de Staat zodat ook de man/vrouw met de kleine beurs zijn recht kan krijgen. No Cure No Pay afspraken zijn alleen onze beroepsgroep gegund. De Orde van Advocaten fiatteert dat soort prijsafspraken.

De ‘foute’ belangenbehartiger
Een foute belangenbehartiger is o.a. de letselschadespecialist die zijn kosten door de aansprakelijke verzekeraar laat betalen en daarnaast  ook nog een percentage van het slachtoffer opeist van zijn schadevergoeding. Dit noemen we in de markt ‘dubbel vangen’. In de zaak Mister Claim/G wordt de schade van het slachtoffer geregeld met de verzekeraar. De kosten van Mister Claim worden ook vergoed door de verzekeraar. Mr. Claim wil echter van de schadevergoeding ook nog het afgesproken percentage hebben. De Rechtbank stelt het slachtoffer in het gelijk. De Rechtbank heeft het, behalve over het ‘dubbel vangen’ ook over een graai cultuur met uurtarieven [van de niet- advocaat] van € 325,00. De overeenkomst waarin het percentage is afgesproken is in strijd met de goede zeden, aldus de Rechtbank.

Conclusie
Sluit  nooit een contract af met uw letselschadespecialist waarin wordt afgesproken dat u een percentage van de schade betaalt aan de letselschadespecialist. Zeker niet als aansprakelijkheid al is erkend. Mocht de aansprakelijkheid [nog] niet zijn erkend dan kan gekeken worden naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld gesubsidieerde rechtsbijstand of aanpassing uurtarieven, waarna later met terugwerkende kracht, nadat aansprakelijkheid is erkend, alsnog het normale uurtarief gedeclareerd kan worden aan de verzekeraar.

De LSA Letselschade Advocaat kan in een eerste [gratis] gesprek de mogelijkheden met u bespreken. U bent welkom.

Klanten Vertellen

Contactgegegevens

Hengelosestraat - 559
7521 AG Enschede
Tel. +31(053) - 431 3772
Fax. +31(053) - 432 0490
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.